Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty. Idź do sklepu
0
Twój koszyk jest pusty. Idź do sklepu
Menu

Betonowe blaty kuchenne – zrób to sam | PORADY ARCHITEKTA

Beton to mój najświeższy szalony pomysł na wnętrze kuchni (aczkolwiek przyznaję, że moje pomysły typu “muszę to mieć” często się zmieniają ;)) 
I w dodatku można wylać go w kuchni samemu, niskim kosztem!
Żeby beton dobrze wyglądał kuchnia musi być dość przestrzenna, jego cienka warstwa nie będzie efektowna a gruba może przytłoczyć niewielkie pomieszczenie. Najlepiej pasują do betonu duże i proste bryły zabudowy. Aby samodzielnie osiągnąć udany efekt trzeba się też napracować, ale z drugiej strony – chyba warto spróbować? 🙂 No a jak dysponujemy większym budżetem, to wiele firm profesjonalnie zajmuje się takimi betonowymi aranżacjami.

betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
Tu jest bardzo surowo – beton wydaje się wyjątkowo szorstki. Zmiękcza to wrażenie wspaniały ogród za oknem i soczyste, zielone fronty.
betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
Z powodu dużej przestrzeni beton zupełnie tu nie przytłacza. Do tego sam beton jest bardzo ciekawy – dwukolorowy.

betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
Bardzo jasny beton i białe fronty kuchenne, do tego dużo światła i pomost za oknem. Marzenie…
betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
Bardzo industrialna kuchnia. Wygląda nawet odrobinę jak zaplecze jakiegoś lokalu. Betonowy blat jest tu wypolerowany i błyszczy jak liczne dodatki z metalu, również obecne w tej kuchni.
betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
To jest wnętrze jakiejś kawiarni. Te ogromne, ciężkie bloki betonu są wspaniałe.

betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
Betonowy blat z urozmaiceniem. Fantastyczne i proste rozwiązanie, przecież w beton można wtopić wszystko!

betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl

A tutaj bardziej rzeczywiste zdjęcie betonowego blatu w kuchni
betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
Skromnie i schludnie. Piękne są fronty z drewna.

Poniżej blaty kuchenne zaprojektowane przez biuro projektowe Nu z Belgii. Zobaczcie, jak rewelacyjnie wtopione w beton są palniki!

betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl
betonowe blaty, betonowa kuchnia, www.architektnaszpilkach.pl

A tu kilka poradników Zrób To Sam/DIY

 1. Jak zrobić blat z betonu – bardzo dokładnie wytłumaczone krok po kroku.

2. Tutaj również – dokładna instrukcja jak zrobić blat z betonu.

3. Blat z betonu – niestety nie ma efektu końcowego, ale za to jest filmik

4. Rodzinny poradnik – blat z betonu – efekt trochę mniej spektakularny, czyli pewnie tak zazwyczaj to wychodzi 😉

źródła: nu-web.be, pinterest

—————————————-

Zapraszam Was do moich dwóch grup na Facebooku:

1. Remonty Mieszkań w Kamienicach – grupa porad remontowych specjalistycznie związanych z kamienicami

2. Akademia Urządzania Wnętrz – grupa dyskusyjna o urządzaniu wnętrz 🙂

oraz na mój Instagram:
instagram.com/architekt_na_szpilkach/


Poszukujesz więcej wartościowych informacji o planowaniu wnętrz i remontach?

Zobacz moje e-booki

Umów się ze mną na konsultacje online

Jeśli chcecie zostać ze mną dłużej, zapraszam Was do moich dwóch grup na Facebooku:

21 komentarzy

  1. Kajka
    15 marca 2014 @ 23:53

    Beton jest fascynujący! Sama zbieram się na odwagę, żeby u siebie zrobić coś "betonowego", ale mam opór ze strony męża-konstruktora. On chyba betonu ma po dziurki w nosie 😉 I koloru szarego w moim wydaniu.
    Bardzo podoba mi się ten blat z wtopionymi kółkami. Świetny pomysł.

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      16 marca 2014 @ 13:44

      Jak widziałaś może na jednym ze zdjęć powyżej beton można "pofarbować" – tj. wymieszać z pigmentami i uzyskać inny ciekawy kolor kuchennego blatu (powyżej jest bardzo ciekawy rudy). Może to byłaby opcja dla Was? 🙂

      Reply

  2. Olka
    16 marca 2014 @ 12:22

    Bardzo fajne propozycje….:)) te z wtopionymi palnikami – super; tylko cikawi mnie co się stanie gdy palnik lub pokrętło wysiądą….? Ale pewnie przewidziano tu jakieś rozwiązania na wypadek awarii….
    ….inne niż demolka blatu lub jego wymiana….;))
    Pozdrawiam….

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      16 marca 2014 @ 13:49

      Myślę, że można dość łatwo uzyskać dostęp od dołu, od strony szafek. Inne współcześnie popularne blaty, np. coriany czy laminaty też mają zazwyczaj wycięte otwory na zlewy i płyty kuchenne (choć nie tak ekstremalnie jak tutaj, czyli tylko na palniki).

      Reply

  3. mieszkacpieknie
    17 marca 2014 @ 19:40

    Cudne:) Poza marmurkowym- marmurkowy mnie nie cieszy;) Też choruję teraz na betonowe blaty, ale z tymi profesjonalnymi firmami nie jest wcale tak lekko- przynajmniej u nas- wiem bo szukam akurat? Chyba, że kojarzysz kogoś w Trójmieście, kto się tym zajmuje?

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      21 marca 2014 @ 10:48

      Nie, niestety nie znam.

      Reply

  4. bernikula
    20 marca 2014 @ 21:43

    Jak dla mnie jest zbyt przytłaczający, masywny. Ale taki ma być, bo taki z założenia jest beton:) U kogoś mi się podoba:)

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      21 marca 2014 @ 10:49

      Pewnie gdyby mieć 40m2 kuchni to by nie przytłaczał 😉

      Reply

  5. polished concrete
    17 kwietnia 2014 @ 20:10

    Jako architekt dodam, ze zabraklo tu najistotniejszej informacji : ile taki blat wazy ? Nie kazde wnetrze zniesie ten ciezar, trzeba o tym pamietac.
    Beton tak naprawde nie jest polerowany choc sie tak mylnie nazywa polished concrete. Betonowe blaty musza byc koniecznie zaimpregnowane, inaczej beda chlonac wszystkie plamy. Robi sie to specjalnym lakierem i dlatego sie tak czasami mocno blyszcza jakby byly polerowane.

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      18 kwietnia 2014 @ 21:43

      Bardzo dziękuję za to istotne uzupełnienie. Pozdrawiam.

      Reply

    • BoMAbeton
      7 listopada 2015 @ 11:32

      Beton (blat betonowy) moze być polerowany, lub impregnowane powierzchniowo (lakierowane). Upraszczając mamy dwa rodzaje impregnatów: Wnikające i powierzchniowe. Te pierwsze wnikaja w strukture betonu, i imregnuja go "od środka". Beton potraktowany takim impregnatem szlifuje sie i poleruje. Szlifowanie odbywa sie za pomocą diamentowych padów polerskich, od gradacji 50 (jeśli chcemy odsłonić kruszywo) przez 100,200,400,800… do 3000, przy 400 juz otrzymujemy slłaby połysk, 3000 + buff to lustro. Plusem takich impregnatów jest to że są praktycznie niewidoczne. Minusem to, że nie zapewniają one 100% odporności na plamy. Drugi rodzaj impregnatów (żywice, poliuretany itp) szlifowanie kończymy na gradacji max 400, aby zapewnić dobre połączenie impregnatu z betonem. Impregnaty powierzchniowe zapewniają bardzo dobrą ochronę przed plamami czy zarysowaniami, ale są widoczne pod postaćią bezbarwnej powloki na powierzchni blatu. Impregnaty występują w opcji satyna lub połysk. Nakładać ten impregnat można za pomocą wałka lub natrysku. Dobrze położony impregnat powierzchniowy do betonu zastosowany na blat betonowy, trzeba położyć inaczej niż podaja producenci tych impregnatów. Niestety nie ma jeszcze w Polsce impregnatów powierzchniowych dedykowanych do blatów kuchennych. Odpowiednio położony impregnat powierzchniowy, będzie posiadał wyjątkowe walory tak estetyczne jak praktyczne. Należy zwrócić uwagę na to, aby impregnaty do blatów kuchennych miały atest do kontaktu z żywnością.

      Jeśli chodzi o wage blatu betonowego, blaty wykonywane u Nas mają grubość 2cm, z tym że wizualnie nasz blat może mieć grubość nawet 10cm i więcej. Uzyskujemy to poprzez pogrubienie w masie widocznej krawędzi blatu tak na zewnatrz jak w otworze np zlewu podwieszonego pod blatem. Również możemy "pocienić" blat, w którym widoczna krawędź blatu bedzie miała np 1cm. Przeliczając 1 metr bieżący naszego blatu to max 25-30kg
      Pozdrawiamy, http://www.BoMAbeton.pl

      Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      7 listopada 2015 @ 12:58

      Wow, dziękuję w imieniu swoim i Czytelników za tak szerokie wyjaśnienia! 🙂 Serdecznie pozdrawiam.

      Reply

  6. Betonowy Wojtek
    18 grudnia 2014 @ 15:48

    @polished concrete – piszesz nieprawdę 😉 Betonowych blatów się nie lakieruje tylko impregnuje. I to tylko w przypadku jeżeli nie zostały wykonane z wodoszczelnego betonu. Innym jeszcze rozwiązaniem jest wykończenie blatu żywicą epoksydową, ale nadaje się tylko i wyłącznie taka, która ma atest na kontakt z żywnością i wysoką temperaturą (strasznie droga i trudno dostępna).
    Beton JEST polerowany. Blat poleruje się kilkakrotnie na mokro, różnymi grubościami ścierniwa aż do uzyskania pożądanego efektu (mat, pół mat, pełen połysk, jak kto lubi) Mocno wyszlifowany beton błyszczy się prawie tak samo jak wyszlifowany marmur czy granit. Wiem co mówię, bo się tym zajmuję 😉
    Polecam się na przyszłość: http://www.betonowywojtek.pl 😉

    Reply

  7. Betonowy Wojtek
    18 grudnia 2014 @ 15:58

    A blat waży tyle co beton czyli prawie dokładnie 20kg na metr kwadratowy powierzchni przy grubości 1cm.
    Blaty betonowe powinny mieć minimalnie 5cm grubości. Standardowa szerokość to 60cm czyli metr bieżący ma 0,6m2 powierzchni.
    Mamy zatem proste równanie 0,6 x 20 x 5 = 60
    Metr bieżący pełnego blatu waży dokładnie 60kg. Należy odjąć od tego masę wszelkich otworów na płyty czy zlewozmywaki. Standardowa szafka kuchenna wytrzymuje ten ciężar bez problemu. Musi mieć tylko solidne nóżki dla pewności. Wyobraźmy sobie, że przeciętny, ważący 80kg mężczyzna siada na zwyczajnym blacie postformingowym. I… nic się nie dzieje, może tam siedzieć a szafka się nie zarwie chociaż obciążenie, jeżeli to sobie dokładnie policzyć, jest porównywalne.

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      19 grudnia 2014 @ 19:33

      Dziękuję za wartościowe komentarze 🙂

      Reply

  8. Unknown
    24 sierpnia 2015 @ 09:24

    Świetny artykuł. Sam chciałbym zrobić taki blat – na stolik przy sofie. Nigdzie nie mogę jednak znaleźć informacji jakiego użyć betonu. Na angielskich portalach używają dostępnych w swoich krajak. A w Polsce? Czy jest jakiś specjalny typ? Czy samemu dodawać jakieś składniki do zwykłego budowlanego?

    Reply

    • Katarzyna Antończyk, Architekt Na Szpilkach
      7 listopada 2015 @ 13:01

      Myślę, że można użyć zwykłego betonu o wytrzymałości powyżej B45. Można znaleźć też beton jaśniejszy, z białym pigmentem.

      Reply

    • BoMAbeton
      7 listopada 2015 @ 22:40

      Jeśli chodzi o jakość zastosowanego betonu, to wszystko sprowadza się do jego gęstości. Im beton bardziej gęsty tym mocniejszy, bardziej wodoszczelny, mrozoodporny itd. Gęstość betonu zależy od odpowiednich proporcji kruszywa i cementu, minimalnej zawartości wody i powietrza oraz zawibrowania. Najbardziej zaawansowane technologie do produkcji betonu, pozwalają uzyskać praktycznie płynny beton, z bardzo małą zawartością wody. Dzieje się tak za pośrednictwem domieszek chemicznych, które zmniejszają tarcie międzycząsteczkowe pozwalając lepiej "upakować" składniki betonu. Przy minimalnej zawartości wody, domieszki te sprawiają że beton płynie, sam się zagęszcza, poziomuje i odpowietrza, bez konieczności wibrowania (SCC self compacting concrete).

      Domowym sposobem można spróbować "podrasować" gotową mieszankę betonu np. B25 z worka, dodajac domieszkę uplynniającą, i bardzo ostroznie dozujac wodę. Tak przygotowany beton należy wlać do formy i dobrze zawibrować np. stukajac mlotkiem w formę. Do zbrojenia najlepiej użyć pretów stalowych i/lub siatki z włókna szklanego.

      Do naszych wyrobów używamy mieszanki którą sami opracowaliśmy. Nasz beton ma wytrzymałość na ściskanie 85 Mpa na drugi dzień, a dla porównania beton na fundamenty ma 25 Mpa po 28 dniach.
      Ważna jest również wytrzymałość na zginanie po to, ażeby nasz blat nie złamał sie w transporcie, lub podczas montażu.

      Jasny beton możemy uzyskać używając białego cementu lub dodatku bieli tytanowej. Również jaśniejszy beton uzyskamy stosując cement III.
      Pozdrawiamy BoMAbeton

      Reply

  9. Laszlo M.
    30 lipca 2018 @ 01:07

    Jest bardzo prosta metoda na beton wysokiej jakości, który można zrobić w domu, powiedzmy taki beton architektoniczny DIY z którego zrobimy sobie stolik kawowy albo stołek:

    – piasek kwarcowy, może być taki do piaskownicy – 1 porcja
    – cement BIAŁY, 52,5 – 1 porcja
    – plastyfikator do betonu (do kupienia w markecie) – 0,02 porcji
    – woda – maksymalnie 0,35 porcji
    – pigment do smaku (w zależności jaki kolor chcemy uzyskać)

    Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Wszystkie rzeczy powyżej można bardzo łatwo kupić i małe formy bez problemu, z bardzo ładnym efektem z takiego materiału można wykonać.
    Ale jeżeli chcemy z takiego betonu zrobić duże elementy, takie jak blaty, koniecznie musimy dodać zbrojenie z włókna szklanego, pociętego w króciutkie, około 10mm paseczki.
    Oczywiście można takie włókno kupić, ale już nie w markecie 😉
    W każdym razie po wymieszaniu wszystkich składników na samym końcu wrzucamy i mieszamy włókna – 0,06 porcji minimum

    Po wylaniu formy z betonem wkładamy pod folię i koc, żeby było im mokro i ciepło (mówię poważnie wtedy będą znacznie wytrzymalsze). Wyjmujemy po 2 – 3 dniach. Piękny Beton architektoniczny na stolik albo donicę gotowy i możemy wzbogacić nasz loft o nowy mebel 🙂

    Reply

  10. Asia
    6 grudnia 2020 @ 16:06

    Trafiłam na ten wątek przypadkiem i dorzucę coś od siebie. Osoba z rodziny ma wykonany blat z betonu w kuchni przez jednego z komentujących tu betonowych ekspertów . Po dwóch latach obłożyła go spiekiem kwarcowym, bo niestety nie udało się zwalczyć plam od tłuszczu czy zarysowań, a wykonawca umywał ręce i nie chciał podjąć się renowacji. Z perspektywy użytkownika wielka frustracja – wydane duże pieniądze na blat marzeń wykonany przez firmę wyspecjalizowana w takich tematach. I wielki zawód. Nie ma materiałów niezniszczalnych, ale niestety 2 lata to bardzo mało, należałoby wymagać więcej od takich powierzchni. Zanim ktoś zarzuci, że pewnie mega zapuszczony blat to dodam, że jak u każdego w domu – po gotowaniu kuchnia była ogarniana + przychodzi pani sprzątająca 2 x w tygodniu pomóc 🙂

    Reply

    • Katarzyna Antończyk
      14 grudnia 2020 @ 12:31

      Dzień dobry. Beton to materiał bardzo chłonny – widać nawet po chodnikach 😉 sądzę, że problem mógł wynikać z tego, że beton nie został odpowiednio polakierowany. Z betonu, w który wchłonął tłuszcz, faktycznie ciężko go usunąć. Szkoda faktycznie, że został wykonany w ten sposób – odpowiednio zabezpieczony powinen służyć latami. Współczuję.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *